a

Fjerning av Pigmentflekker

Fjerning av Pigmentflekker


Pigmentflekker er områder i huden med mørkere farge. Disse flekkene er som regel godartede, men kan likevel noen ganger skape bekymring. En hudlege kan da vurdere dem.

 

Les mer

Det finnes flere ulike typer pigmentflekker, og utseende vil derfor være forskjellige.                                                                                                

 1. Lentigo solare (leverflekker)
 2. Postinflammatorisk hyperpigmentering
 3. Fregner (efelider)
 4. Seboreiske keratoser (seboreisk vorte)
 5. Melasma
 6. Lentigo maligna

Behandlingstid og Pris

BEHANDLINGSTID

10 – 30 Minutter

R

SMERTE

Ingen eller Minimale

NEDETID

Avhengig av Pigmenttypen

BEHANDLINGER

1 – 3

Per Behandling

Fra 2500,- inkl.mva

Kan Kombineres Med

Kjemisk Peel / DermaPen

Kan Kombineres Med

Laser Peel / Fotona 4D/5D

Hvem kan ikke ta laserbehandling?

 • Laserbehandlinger utføres ikke på gravide og ammende .
 • Noen typer medikamenter som f.eks marevan er også kontraindikasjon for laserbehandling.
 • Noen autoimun sykdom, noen typer kreft og personer med lysutløst epilepsi behandles ikke med laser.
 • De fleste laserbehandlinger har 21 år aldersgrense.

Typer Pigmentflekker

1.Lentigo solare (leverflekker)

Lentigo solare, er den vanligste typen pigmentflekk, også kalt leverflekk på folkemunne. De finnes på soleksponerte områder som ansikt, øvre del av bryst og håndrygger. De kan variere i størrelse fra en millimeter til noen få cm i diameter.

2.Postinflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering hentyder en økt mengde pigmentering i huden etter en betennelsestilstand eller behandling.

Ett eksempel på dette kan være flate brune flekker i huden etter ferdigbehandlet eksem eller akneutbrudd i huden. Det kan ta flere måneder før man får full avblekning. Tilstanden er helt ufarlig, men kan være et kosmetisk problem. Det er viktig å bruke høy solfaktor.

3.Fregner (efelider)

På fagspråk kalles fregner efelider. Fregner er lysebrune pigmentflekker på solutsatte hudområder. De blir raskt brune ved solbestråling, men brunfargen går fort tilbake etter at solingen er opphørt.

Forekommer hos personer med blå øyne, lyst eller rødt hår.

Les mer

4.Seboreiske keratoser (seboreisk vorte)

Seboreisk keratoser eller seboreisk/senile/talgvorte, på folkemunne, er en vanlig utvekst på huden som skyldes godartet vekst av de overflatiske hudcellene. Vortene er typisk godt avgrenset og har en fet, vorteaktig og skjellende overflate. De lysebrune flekkene kan likne på lentigo solare.

5.Melasma

Melasma er en hudforandring som viser seg som brune flekker i nivå med huden, lokalisert i ansiktet hos voksne personer, hovedsakelig hos kvinner.

Årsaken til melasma er økt aktivitet av pigmentcellene i huden. I tillegg, hormonelle endringer som graviditet eller p-piller bidrar til tilstanden. Nesten alle kvinner opplever noen grad av slike hudforandringer i svangerskapet. Man kan også oppleve melasma uten kjent årsak.

6.Lentigo maligna

Lentigo maligna er en pigmentflekk på solskadet hud bestående av uregelmessige pigmentceller som kan utvikle seg videre til føflekkreft av typen lentigo maligna melanom.

 

Hvem kan ikke ta laserbehandling?

 • Laserbehandlinger utføres ikke på gravide og ammende .
 • Noen typer medikamenter som f.eks marevan er også kontraindikasjon for laserbehandling.
 • Noen autoimun sykdom, noen typer kreft og personer med lysutløst epilepsi behandles ikke med laser.
 • De fleste laserbehandlinger har 21 år aldersgrense.
OFTE STILTE SPØRSMÅL
FAQ
Behandlingsmuligheter:

Det finnes forskjellige metoder for å behandle pigmentering. De kan brukes alene eller i kombinasjon for å oppnå ønsket resultat. 

 • Microneedling
 • Laserbehandling
 • IPL
 • Kjemisk peel
 • Hudprogram

Melasma kan gå tilbake etter svangerskap og fødsel hos de aller fleste, men det er ikke sikkert at det går helt tilbake, og tilstanden kan opptre igjen i senere svangerskap, ved bruk av p-piller eller soleksponering. Melasma er en tilstand som er vanskelig å behandle.

Solbeskyttelse er viktig for forebygging og solkrem med høy solfaktor bør brukes daglig. Betydelig melasma etter fødselen behandles vanligvis med kombinasjoner av lokalt tretinoin (Aberela), hydrokinon og kortikosteroider. Laserbehandling er også mulig.

Hvordan foregår en laserbehandling mot pigmentflekker?

Pigmenter finnes i forskjellige typer og forekommer av ulike årsaker. Før behandlingen starter, vil hudlegen utføre en konsultasjon. Alle pigmentflekker må vurderes av vår lege før eventuell behandling planlegges. Laserbehandling gir gode resultater i behandling av pigmentflekker.

Behandlingen er ikke smertefull. Pigmentflekkene kommer til å se “brent” ut rett etter laserbehandling. Varmen fra laseren fjerner pigmentene og det vil bli skorpedannelse der pigmentflekken befant seg. Etter ca. en uke vil huden fornyes og skorpen forsvinne. To uker etter laserbehandling blir pigmentflekkene lysere eller rosafarget. Ettersom tilhelingsprosessen er individuell, kan du forvente at det kan ta opptil 3 uker for huden å reparere seg.

Alle tilbys kontroll hos lege 2-3 uker etter laserbehandling for evaluering.

Mulige bivirkninger og komplikasjoner

Risikoen for komplikasjoner ved laserbehandlinger er liten dersom du velger seriøse klinikker og autorisert behandlere. Noen ganger kan det oppstå en viss hevelse og rødhet i 2-3 dager etter behandlingen.

Det er vanlig å få et lite sår ved pigmentstedet som gror og forsvinner etter hvert. Det kan i sjeldne tilfeller oppstå arr etter pigmentbehandling. De er vanligvis ikke permanente.

Infeksjoner er også sjeldne komplikasjoner etter laserbehandling.

Avbestilling?

Avbestilling ved dokumentert sykdom – ingen gebyr.

Dersom indikasjonen for behandlingen endres – ingen gebyr.

Ikke møtt til konsultasjons time – belastes med et gebyr på 500,-

Avbestilling av behandling siste 24. timer før behandling, eller ikke oppmøte på behandlingsdag – belastes med 50 % av behandlingssum.

 

Vi gjør oppmerksom på at dersom du ønsker å avbestille timen må dette gjøres innen 24 timer før behandling, for uteblivelse eller for sen avbestilling av timen vil man belastes med et gebyr på 500,-